Korenmolen De Zandhaas

Korenmolen de Zandhaas (vroeger ook wel de Santhaes) staat al sinds 1779 in Santpoort en is een rijksmonument. De molen verving een molen die al op dezelfde locatie stond. De molen is nog in werking en te bezoeken.

Vast pas

Onderin de molen zit een schattig winkeltje. Het is het oude winkelinterieur van het kruidenierswinkeltje van Dirk Dam. Dirk Dam is hiernaast gefotografeerd bij de opening van het molenwinkeltje in november 1992. In het winkeltje kun je alles krijgen wat in de molen gemalen wordt en alles wat je nodig zou kunnen hebben om de meest heerlijke baksels te maken. Aangevuld met de nodige lokale en biologische producten.

De winkel is open van donderdag tot en met zaterdag van 10 tot 17 uur.

Foto's NH Archief en Quistnix

Het had heel anders kunnen lopen. Sinds 1936 maalde de molen al niet  meer op windkracht. En in 1957 verkocht de molenaar de molen aan de  gemeente Velsen. De wieken draaiden nog af en toe voor de show, maar verder gebeurde er niets. Gelukkig mocht vanaf 1991 Stichting Korenmolen De Zandhaas de molen van de gemeente huren en weer maalvaardig maken.  Molenaar Jos Kors heeft nu de dagelijkse leiding over de molen die in vol bedrijf is.

Naar de website

Bosbeekschuur

Aan de overkant van de weg vind je de Bosbeekschuur. Dit was de schuur die bij de dienstwoning Boschbeek hoorde. In de schuur worden schoolklassen ontvangen voor ze de molen bezoeken. maar de schuur kan ook gehuurd worden voor kookcursussen, vergaderingen en dergelijke.