Burgemeester Rijkenspark

Tussen Santpoort-Noord en Santpoort-Zuid in vind je het Burgemeester Rijkenspark, of Bosbeek. Officieel heet het park Burgemeester Rijkenspark en in  de volksmond wordt Bosbeek gebruikt. Het huidige park is dan ook een restant van de parken Bosbeek (aan de kant van Santpoort-Noord) en het Burgemeester Rijkenspark (aan de kant van Santpoort-Zuid). Maar in het verleden heeft het gebied ook wel de Wildernis van Brederode, de Molenduinen en Landgoed Spaarnberg geheten.

De plattegrond van het park is ontworpen door Jan David Zocher jr. en is grotendeels nog oorspronkelijk. Aan de randen van het park zijn een aantal bijzondere gebouwen te vinden. Vlak bij de Zandhaas vind je het huis Boschbeek, een voormalige dienstwoning met de bij behorende Bosbeekschuur. En langs de Wüstelaan vind je de voormalige bewaarschool, nu in gebruik bij sportvereniging Dschen Dui en Biljartvereniging Velsen. En ook langs de Wüstelaan staat Het Chalet waarin tegenwoordig restaurant Boschbeek huist.

Restaurant Boschbeek

Bij mooi weer wordt voor de allerkleinsten het pierenbad aan de noordzijde van het park (Middenduinerweg) gevuld. De foto is daags na een zomerstorm genomen, dus er ligt wat blad in het water. Doorgaans is het kraakhelder en wordt het regelmatig ververst. Op de zwart-wit foto staat de naamgever van het park, burgemeester Rijkens, bij een bezoek aan een Belgisch politievaartuig in de haven van IJmuiden (Foto NH Archief)

Pierenbadjes in Velsen