Kennemergaardeparkje

Als je in Santpoort gaat wandelen en met de trein aankomt, is het Kennemergaardeparkje misschien wel de beste plek om te beginnen. Vooral omdat het achter het station ligt. Het Kennemergaardeparkje was een onderdeel van Landgoed Duin en Kruidberg. Waarschijnlijk lagen hier de boomgaard (vandaar de naam) en de moestuin van het landhuis. De weg die door het parkje loopt liep vroeger helemaal door tot aan de Hagelingerweg. Het deel dat aan de andere kant van het spoor nog bestaat, heet nu J.T. Cremerlaan, naar de voormalige eigenaar van Landgoed Duin en Kruidberg.

In 1911 liet J.T. Cremer hier een huis bouwen voor zijn zoon Herbert. De tuin / park er omheen liet hij ontwerpen door Leonard Springer, een beroemd tuinarchitect die ook de tuin voor Landhuis Duin en Kruidberg ontworpen heeft. Hij was onder andere ook de ontwerper van de Haarlemmer Hout en Thijsse's Hof in Bloemendaal.

Vrienden van Kennemergaarde

Het Parkje wordt al enige jaren onderhouden door de vrienden van Park Kennemergaarde, Zij proberen met boswerkdagen het parkje weer in zijn oude glorie te herstellen. En hebben zich er ook voor ingespannen dat de dertig jaar geleden gestolen pompoenen op de pilaren bij de ingang werden vervangen door replica's.

Park Kennemergaarde op Facebook