Ruïne van Brederode

Natuurlijk is het supergaaf om een kasteel in het dorp te hebben. Zelfs als dat kasteel niet meer helemaal heel is. Het werd in 1492 verwoest bij de opstand van het Kaas- en broodvolk. Toen in 1679 de laatste heer van Brederode overleed werd het eigendom van de staat. Het werd in de 19de eeuw gedeeltelijk gerestaureerd door Pierre Cuypers, de architect van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam.

Bijzondere activiteiten

Holland op z'n smalst

Kasteel Brederode werd juist bij Santpoort gebouwd, omdat iedereen die naar het noorden wilde reizen in Noord-Holland langs Santpoort kwam. Het IJ (water) sneed Noord-Holland toen bijna helemaal door midden. Tussen het IJ en de Noordzee zat maar 7 kilometer land. Het is natuurlijk heel slim op zo'n smalle strook land een kasteel neer te zetten om de boel een beetje in de gaten te houden.

Tegenwoordig is het kasteel nog steeds te bezoeken. Regelmatig worden er ook activiteiten georganiseerd. Er zijn rondleidingen, dagen dat het kasteel 'bewoond' wordt en concerten. Beheerders Rob en Angelique doen hun uiterste best een gevarieerd programma te bieden voor alle leeftijden. Maar natuurlijk haalt een bezoek aan Brederode in ons allemaal het kind naar boven. De foto's zijn van Frans Berkelaar.

Bekijk de website