Ruïne van Brederode

De Ruïne van Brederode was ooit het eerste rijksmonument. Doordat in in 1679 Wolfert van Brederode, de laatste heer van Brederode overleed, kwam de ruïne in handen van de staat. Die heeft het gebouw gedeeltelijk laten restaureren, waar bij de architect wat aannames heeft gedaan.

Bijzondere activiteiten

Drama met een fraai decor

Kasteel Brederode was niet alleen in het verleden het decor voor veel dramatiek. In 2022 heeft het bestuur van de Stichting Heerlijkheid Brederode, de toenmalige beheerder Kortekaas weggestuurd. Een grote groep vrijwilligers heeft geprobeerd dit te voorkomen en bij de rechter geprobeerd om het bestuur weg te sturen. Dat is niet gelukt, waarop met de beheerder zo'n 90 vrijwilligers opgestapt zijn. Door al deze rechtszaken ging de ruïne in 2023 later open dan de bedoeling was en was het aantal vrijwilligers en activiteiten gedecimeerd.

Uiteindelijk is de ruïne in 2023 twee maanden te laat en met een nieuwe beheerder, Michiel Oosterhoff, alsnog open gegaan. Dat de nieuwe beheerder niet 1, 2, 3 nieuwe activiteiten en vrijwilligers had was te verwachten. We hopen dat dat hij zijn schouders er deze winter onder zet. De ruïne is nu met winterpauze. Op 1 maart gaat hij weer open. De foto's zijn van Frans Berkelaar.

Bekijk de website