Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Santpoort grenst aan het voormalige landgoed Duin en Kruidberg. Ooit was het landgoed De Kruidberg het eigendom van Koning Willem III. Het wordt daarom ook wel het Princenbosch genoemd. Later is Landgoed Kruidberg samengevoegd met landgoed Duin en Berg. Hier heeft Jacob Theodoor Cremer het grootste woonhuis van Nederland laten bouwen. Het bleef tot 1961 het onderkomen van de familie Cremer en is nu een hotel. In 1995 werden de verschillende duingebieden in de buurt samengevoegd tot één Nationaal Park.

Binnenkort in NPZK

Vleermuizen

Aan de rand van het natuurgebied vind je hotel Duin en Kruidberg met de restaurants 'Vrienden van Jacob met een Michelinster en Brasserie DenK. Vlak achter het hotel in het Nationaal Park vind je de ingang van de ijskelder van het voormalige landhuis. Die is nu het domein van vleermuizen.

Grote Grazers

Om het Nationaal Park ook her en der zijn schrale stuifzandkarakter terug te geven zijn er grote grazers geherintroduceerd in het park. Dat zijn Schotse Hooglanders, Koninkspaarden en Wisenten. De Schotse Hooglanders en Konikspaarden kun je zomaar tegenkomen, de Wisenten leven in een gebied dat niet altijd publiek toegankelijk is.

Strand

Voor veel Santpoorters loopt de weg naar het Strand door het Nationale Park. Op de fiets ben je zo op een heerlijk rustig strand. Op mooie dagen kun je zien dat het strand bij Zandvoort in de verte letterlijk zwart ziet van de mensen en is het bij Santpoort nog relatief rustig.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland